Ötletroham - brain storming

Ötletek, projektek a falu fejlesztésével kapcsolatban.

Re: Ötletroham - brain storming

HozzászólásSzerző: zord on » szer. okt. 03, 2012 9:27 am

"15. napirendi pont: Indítványok, javaslatok:
- Sörfesztivál:
Volt egy megkeresés ebben az ügyben. Én akkor a szervezőknek azt javasoltam, hogy egyeztessenek búcsú ügyben a Német Nemzetiségi Önkormányzattal. Ők azt javasolják, hogy ez egy külön önálló programként valósuljon meg, szeretnék, ha ez egy külön hagyománya lenne. Részletekről nem egyeztettem, amíg a Képviselő-testület nem hatalmaz föl rá, hogy egyeztessek, a szervezők szeptember 14-16-i hétvégét szeretnék sörfesztivállal tölteni. Én azt gondolom, hogy amiről lehet tárgyalni, ha itt nem idegen a mi településünktől az a falu központi területe, ami egy mező, földbérleti díj megfizetésével egy ilyen rendezvényről egyedi döntést hoz a Pénzügyi Bizottság. Nagy élmény lehet a falu lakóinak is, ha ebből hagyomány lesz, akkor akár külsősöket is ide vonzana Nagykovácsiba. Mi a véleménye a Képviselő társaknak ezzel kapcsolatosan. Kérek egy felhatalmazást a tárgyalásra. Megállapítom, hogy a Képviselő-testület jelenlévő 7 tagja 7 egyhangú igen szavazattal hozzájárult a tárgyalások megkezdésének lefolytatásához."

http://goo.gl/NNT1b

Ennek a rendezvénynek lenne lakossági támogatottsága. Nagykovácsi Oktoberfest. Testvérvárosunk: München. :D
zord on

Re: Helybeni munka, helybeni termelés feldolgozás, értékesít

HozzászólásSzerző: Hodi » szomb. júl. 21, 2012 5:49 pm

Közösségi termelés megszervezése a falunkban. A Facebookon szerveződött egy csoport:Összefogás a hatékony zöldség, gyümölcs termesztésért, állattenyésztésért csoport. Rátaláltam kutatásaim során a bányahő hasznosításra. Ez olyasmi, mint a földő hasznosítás,csak egyszerűbb, és hatékonyabb. Nagykovácsiban bányászat folyt, és a tárnákban, nem túl mélyen, erről a bányászati hatóságnak precíz térképe, és dokumntációja van, ott van a maleg. Aztán találtam egy közösséget, ahol már hasznosítják a bányahőt, az iskola, közösségi épületek fűtésében, és közösségi termelésben. Van pédául gyümölcs aszalójuk. Mindenki tapasztalhatta, hogy milyen csillagászati ára van az aszalt gyümölcsöknek. A bányahő hasznosítás lehetőségéről írtam az Önkormányzatnak, és volt is fogadókészség, találkozót kért az önkormányzat mérnöke. Akkor már komplet technológiaia dokumentációt, a mintagazdaság működéséről fellelhető dokumentumokat, és ebben járatos, ehhez értő egyetemi tanárok, és lekes fiatal mérnökök elérhetőségével, valamint olyan egyesület elérhetőségét, amely felkutatta, a már működő projektnek az EU-s pénzeket, segített a pályázatban, és meg is nyerték. A bányahő hasznosítása költséges,de haszna nagyon nagy. A mérnök ú, és ő ehhez jobban ért, mint én akadályt látott, mivel Nagykovácsi természetvédelmi terület, és a nehéz fúrógépek, károsítanák a természetet. 26 évig foglalkoztam temészet- és környzetvédelemmel, és gyakorta hallottam hozzáértő szakemberektől, biológusoktól, hogy milyen ártalmas az ősgyep pusztítása Nagykovácsiban a bringa veresenyek következményeként. Akkor még nem éltem itt. Csak azt tudtam, hogy az ősgyep, ős, és ha letarolják nagyon-nagyon soká, emeri léptékkel nem mérhető idő kell a regenerálódásához. De a mérnökkel egyetértettem a természetvédelmi kockázatokról. A csalódást nem is ez okozta. Naívan azt képzeltem itt is lehetne közösségi termelés, tudtam, hogy volt itt nagy szilvás, és már láttam lelki szemeim előtt a nagy közösségi, az itt lakók egy részének munkát adó szilvagondozást, és az aszaló üzemet. A boltos ábrándított ki, hogy a szilvás kipusztult, egyébként is magántulajdonban van. De még mindig van remény, vannak önkormányzati földek, ahol folyhatna munkaadó, a települést, akár őshonos, ahogy olvastam ma már ritka növényekkel, és a mindennapi szükségletet kielégítő növényekkel ellátó termesztés, és rá épülő feldolgozás,munkát adva azoknak, akiknek nincs, természetesen rendes bérért, és nem a modern rabszolgaságot visszaállító közmunka bérért,munkájuk, és talán sokan a faluban keresnének megélhetést, befektetést, és nem kellene naponta 2 órát utazásra pazarolniuk. Azt hiszem, hogy az önkormányzat hasznosítani szeretné ezeket a földeket, és feltételezem a tizteséget, nem lehetne ezzel valamit közösen kezdeni?
Hodi

HozzászólásSzerző: lorgerm » vas. márc. 25, 2012 12:06 am

Hirtelenjében nem is tudom, jó helyre írom, de belefutottam ebbe a lehetőségbe:

http://kertesz.nolblog.hu/archives/2012 ... ogasszony/

"A minisztérium feladata, hogy a „száműzetésben tartott”, elfelejtett fajtákat újra divatba hozza, színesítve ezzel a választékot. Az üzletekben alig néhány zöldség- és gyümölcsfajta közül válogathatnak a fogyasztók, pedig több ezret őriznek belőlük a hazai génbankok. Régi őshonos tájfajtáink, mint a Szomolyai fekete cseresznye, a Gönc vidéki sárgabarack vagy a Szentesi rózsavirágú naspolya nemcsak az íz és a gazdag beltartalom miatt értékesek. Ezek a fajták az évszázadok során tökéletesen alkalmazkodtak a környezetükhöz, ellenállóak, és általában nem igényelnek vegyszeres kezelést sem."

Jó lenne, ha a mi is csatlakoznánk ehhez a kezdeményezéshez. Én bevállalnék pár fát, elférne a kertemben :)
lorgerm

HozzászólásSzerző: Beck_Gyorgy » vas. márc. 04, 2012 9:56 am

Beck_Gyorgy írta:Ha már Brainstorming: Tartsunk "oldies" fesztivált.
Játszhatna a Koszecz Gyula zenekar, a Liversing, meg az előzenekara (nem emlékszem a nevére, de csináltam egy amatőr felvételt, egyszer felrakom a Youtube-ra) Nagyon helyes hatvanasok játszanak nagyon lelkesen. Nem egy gitár verseny, de jó számokat játszottak.
Ezek nagy nosztalgiát idéznek és sok olyan vénembert, mint én ide csábítana.

A youtube-on találtam ezt a Liversingtől. Ez egy nem túl régi felvétel: http://www.youtube.com/watch?v=-Oxyv7Jzyl8

Sajnos az előzenekaráról, a Silverstone-ról semmit így elsőre.
Akár azt hiszed, képes vagy rá, akár azt, hogy nem, mindenképpen igazad lesz.
Beck_Gyorgy
Forum Admin

HozzászólásSzerző: Galagonya » szomb. márc. 03, 2012 10:47 am

A hangsúlyt az ilyesmit - re tenném. Vagyis hasonlót, akármit, bármit....

Hogy ne csak a szám járjon: pl. bányász fúvószenekar fesztivál (találkozó). Biztos, hogy ilyen is van már az országban, de ez nem lehet gond.
Galagonya

HozzászólásSzerző: Beck_Gyorgy » pén. márc. 02, 2012 11:02 pm

Ha a Bea találta ki, akkor a Mónika aligha fogja megvalósítani.

Ha már Brainstorming: Tartsunk "oldies" fesztivált.

Játszhatna a Koszecz Gyula zenekar, a Liversing, meg az előzenekara (nem emlékszem a nevére, de csináltam egy amatőr felvételt, egyszer felrakom a Youtube-ra) Nagyon helyes hatvanasok játszanak nagyon lelkesen. Nem egy gitár verseny, de jó számokat játszottak.
Ezek nagy nosztalgiát idéznek és sok olyan vénembert, mint én ide csábítana.
Akár azt hiszed, képes vagy rá, akár azt, hogy nem, mindenképpen igazad lesz.
Beck_Gyorgy
Forum Admin

HozzászólásSzerző: davidfaber » pén. márc. 02, 2012 10:41 pm

"Királyi Kovácsfesztivál hagyomány elindítása"
Részlet (legutolsó sor) "Seresné Szíjgyártó Beáta - Polgármesteri program és elképzelések" címmel megjelent programból:
http://nagykovacsi.net/kozossegeink/onk ... epzelesek/
davidfaber
Forum Admin

HozzászólásSzerző: zord on » pén. márc. 02, 2012 9:12 pm

Galagonya írta:Ilyesmit mi miért nem tudunk kitalálni ??

Galagonya
A helyzet az, hogy már kitalálták. Egyenesen Seresné Szíjgyártó Bea, polgármester jelölt, 2010-ben.
A polgármesteri programjából vett szó szerinti idézet: "Királyi Kovácsfesztivál, mint hagyományteremtő program elindítása."( hat oldalas szórólap egyik pontja)
Itt pedig Labirintuska emlegeti, ebben a topikban(e programpontra utalva):
viewtopic.php?f=37&t=151&start=20#p2170

zord
zord on

HozzászólásSzerző: Galagonya » pén. márc. 02, 2012 6:39 pm

Ilyesmit mi miért nem tudunk kitalálni ?? Még a falu neve is sugalja az ötletet.
Bár az országban több helyen is van, talán konkurenciának még most sem késő !!!

http://index.hu/kultur/2010/07/31/kovac ... somogyban/
Galagonya

HozzászólásSzerző: zord on » hétf. jan. 23, 2012 12:26 pm

Gyuri
Beck_Gyorgy írta: http://www.pozitivnap.hu/kulfold/ime-az ... o-kepekkel

Szerintem ez nem valósítható meg, de azért megmutatom.

Már úgy érted Magyarországon általában nem valósítható meg vagy itt, Nagykovácsiban nem?

Nyilván az érvényben lévő építésügyi-egészségügyi-lakhatási szabályok és törvények betartása mellett, egy ilyen épület építési engedélyének elfogadtatása a maradi, vaskalapos és rugalmatlan hatóságokkal, embertpróbáló feladat lenne, de én egyáltalán nem tartom lehetetlennek. Nagykovácsiban sem. Magyarországon is folytatnak -lényegesen kötötebb körülmények között és az elfogadott építészeti megoldások alkalmazásával, hasonló ökoház-ökofalu-ökoközösség kisérleteket. (google a barátod)
A cikkhez mellékelt fotók alapján nehezen tudom megítélni, hogy az épület hogyan állná ki az esetleges szélsőséges időjárási viszonyokat és az is kérdéses, hogy a hagyományos -egyébként valóban rákkeltő, egészségügyileg káros- konzerválószerek teljes hiánya miatt, a beépített anyagok mennyire bizonyulnak tartósnak, és a környezetben fellelhető faanyagok sem állhatnak végtelen mennyiségben mindenki rendelkezésére( a világ összes erdeje kevés lenne ehhez) az azonban szerintem tagadhatatlan: az épület mesés. Szerintem tökéletesen pozitív és inspiráló hangulata van. Engem megvett kilóra. Mondjuk én szélsőséges Gyűrűk Ura -fantasy-manó-tündér-meserajongó vagyok, így az én kreatív ösztöneimet ennek a háznak a látványa több szempontból is feltüzeli. Holnap építek egy ilyet. :D
Jó link, jó találat volt.

zord
zord on

Következő

Vissza: Település-, gazdaság fejlesztés