Nagyon Állat!

Re: Nagyon Állat!

HozzászólásSzerző: Beck_Gyorgy » pén. márc. 29, 2013 10:28 am

Török István írta:Az milyen hely, ahol nem jár a veréb?

Nem tudom. 7 év alatt egyben fordult elő egy veréb csapat.

Ahogy azt sem értem, miért nem esznek mást csak madárszotyit. Egyszer próbáltam olyan gömböket, amit lehet kapni, azt sem. Kilógattam egy főtt szalonna héjat némi zsírral, azt sem.

Baromi finnyásak. :x

U.i.: István, tudok különbséget tenni az egyszerű megjegyzés vagy a bántás között. Minden rendben van. :D
Akár azt hiszed, képes vagy rá, akár azt, hogy nem, mindenképpen igazad lesz.
Beck_Gyorgy
Forum Admin

HozzászólásSzerző: Török István » pén. márc. 29, 2013 10:13 am

Beck_Gyorgy írta:Érdekes módon a verebek sem járnak hozzánk.

Szívesen, ha elfogyna tavasz előtt, :lol: szólj!

Az milyen hely, ahol nem jár a veréb?

Előző hozzászólásaimban lehet, hogy kellett volan pár ilyen: :lol:
Nem szántam negatív felhangot beléjük!

Szajkó jópofa madár, hozzánk is ritkán jön az etetőre, de a félrerakott diót a kosárból ellopkodták. Gondolom, abban volt némi izgalom!
Sajnos a megítélése nem egyértelmű még ma sem. Egy-egy dolgot nem szabad kiragadni vele kapcsolatban sem. Helye van a természetben, de az is kétségtelen, ha felszaporodik, akkor az aprómadarak kárát láthatják. (ezt csak úgy hozzáfűztem a mondatodhoz)
Török István

HozzászólásSzerző: Beck_Gyorgy » pén. márc. 29, 2013 9:09 am

István, köszönöm a segítséget mind a magam, mind a madarak tekintetében. A felsorolásod lényegében stimmel, én csak a zordhoz képest tettem kiegészítést.
A szajkó, veréb, őszapó kivételével. Szajkó jár erre, de nem eszik nálunk. Mióta megtudtam róla, hogy fészekrabló, azóta tartózkodó a viszonyom hozzá. Érdekes módon a verebek sem járnak hozzánk.
Beck_Gyorgy
Forum Admin

HozzászólásSzerző: Beck_Gyorgy » csüt. márc. 28, 2013 9:30 pm

István,

Ma kitettem almát és rizst. Ez volt itthon. Mi nem voltunk, ezért csak a kupac alapján sejtem, hogy nem sokat fogyasztottak. Ezért köszönettel veszem a szotyi kisegítést. :-)
Beck_Gyorgy
Forum Admin

HozzászólásSzerző: Török István » csüt. márc. 28, 2013 11:34 am

Beck_Gyorgy írta:Mondjuk nálunk volt tengelic, fakopáncs is :-)

Most dicsekszel?
Akkor összekaparom én is:
balkáni gerle 1 pár, nagy fakopáncs 2 pár, no, ezeket még meg tudtam számolni, a következők n+1 számban képvisletetik magukat:
mezei és házi veréb, zöldike, csíz, erdei- és fenyőpinty, meggyvágó, fekete rigó, énekes rigó, seregély, süvöltő, vörösbegy, szén-, kék-, fenyő- és barátcinege, tengelic. Az 1 pár csúszkánk kb. 1 hónapja nem jelentkezett.
Sajnos a havazás óta a nagy csapat csonttollút nem látni, addig a szomszéd hullott almáját takarították, nálunk pihentek és sz...tak, deazészeressükőket!

Pár liter szotyival ki tudlak segíteni, ha kell írj és estefelé (7 körül) beakasztom a kapudra!
Török István

HozzászólásSzerző: zord on » csüt. márc. 28, 2013 10:54 am

Beck_Gyorgy írta:..fakopáncs is

Konkrétan letáboroztak a fákon, ahová a gömböcöket kiraktuk. Egész télen el sem mozdultak innen gyakorlatilag. Nem tudok, úgy kinézni az ablakon, hogy ne lássam őket, kettő ebben a pillanatban, másfél méterre tőlem(csak éppen az ablak túloldalán) eszik, a maga komótos módján. Mondjuk az egyik félig fejjel lefelé, hanyatt fekve csüng, úgy biztos kényelmesebb.
zord on

HozzászólásSzerző: Beck_Gyorgy » csüt. márc. 28, 2013 10:10 am

zord on írta:
Török István írta:Erre a hóra nem számítottak.

Március 15.-ével kezdődően kötelező lesz a nappali minimum hőmérséklet, stílusosan +15 Celsius foktól felfelé, napsütéssel, lágy tavaszi szellővel és minimum 9 Celsius éjszakai hőmérséklettel a tavaszi időszakban, aranyat érő májusi esőkkel kombinálva. Remélem elfogadják.
zord

Viccelsz zord? Önálló képviselői indítvánnyal 3 perc alatt átnyomja a 2/3, ahogy a zalaptörvény negyedik megcsúfolását.

Köszönöm az etetési ötleteket. Most csak rizsa van itthon. Elfogyott a télen 1 zsák madárszotyi. Pont ezelőtt az utolsó havazás előtt. Délután intézkedek. Mondjuk nálunk volt tengelic, fakopáncs is :-)
Beck_Gyorgy
Forum Admin

HozzászólásSzerző: zord on » csüt. márc. 28, 2013 9:25 am

Török István írta:Erre a hóra nem számítottak.

Erre én sem! :D
De érthetően, sokként éri a madarakat is, valóban. Tucatnyi kiakasztott faggyúgömböcöt zabálnak le, egy-két nap leforgása alatt. Szajkó-őszapó-cinke-vörösbegy-meggyvágó-rigó-verébhadsereg...Állítólag az egyik fideszes képviselő kezdeményezte az Alaptörvény hatodik módosítását, miszerint a következő évtől, Március 15.-ével kezdődően kötelező lesz a nappali minimum hőmérséklet, stílusosan +15 Celsius foktól felfelé, napsütéssel, lágy tavaszi szellővel és minimum 9 Celsius éjszakai hőmérséklettel a tavaszi időszakban, aranyat érő májusi esőkkel kombinálva. Remélem elfogadják.

zord
zord on

HozzászólásSzerző: Török István » szer. márc. 27, 2013 11:13 pm

FELHÍVÁS!

Aki teheti, etesse a madarakat! Megérkeztek telelésből az énekes rigók, a seregélyek.
Erre a hóra nem számítottak. Már szűkös lehet a természetbeni készlet, mert megnőtt a meggyvágók, csízek, pintyek száma is az etetőnknél.
Magevőknek jó a fekete szotyi, rigóknak megfelel most az alma, nálunk kilószámra fogy naponta. Lehet nyugodtan egészben adni, arra figyeljünk, hogy a hó ne lepje be. Az sem baj, ha kissé hibás, foltos, megpuhult, ráncos, örömmel fogadják. Lehet főtt (sárgarépát, rizst, tésztát) dolgokat is adni, de ez vonzza a macskákat, kutyákat is, legyünk körültekintőek!
Szóljatok másoknak is, ezt a pár napot, segítsük átvészelni nekik!
Török István

HozzászólásSzerző: Török István » csüt. jan. 31, 2013 7:27 pm

zord on írta:Adalék a vaddisznók belterületi kilövéséről szóló eszmecseréhez.
Az alábbi levél Remeteszőlős honlapjának Fórumából való, szó szerinti idézet.

Ez egy újabb szép példája a mellébeszélésnek és a témában tájékozatlanok megvezetésének. Szomorú!

De had tegyek ide még én is valamit!
"253/2004. (VIII. 31.) Korm. rendelet
Kárt okozó vad elejtése
36.
§88 (1) Lakott területen a kárt okozó vad elejtéséhez – közegészségügyi, illetve közbiztonsági okból, illetve a köz- és magántulajdon súlyos károsodástól való megóvása érdekében – az elejtés helye szerint illetékes rendőrkapitányság engedélye szükséges.
(2) Az (1) bekezdés szerinti engedély kiadása iránti kérelemnek tartalmaznia kell
a) az elejtést irányító és a résztvevő természetes személyazonosító adatait, a fegyvertartási engedély adatait,
b) az elejtés pontos helyét, idejét, és
c) a biztonsági intézkedéseket, a lakosság tájékoztatásának módját.
(3) Az érintett helyi önkormányzatot, valamint a területileg illetékes vadászatra jogosult szervet az (1) bekezdés szerinti engedély kiadásáról haladéktalanul tájékoztatni kell."

A lényeg a 2/b és c pont.
Az ennek való megfelelést én nem igen látom a Böngészőben megjelent tájékoztatóban.
Másrészt az engedélyt kiadó rendőrség sem biztos, hogy a helyzet magaslatán állt, mondjuk az (1) bekezdés értelmezésében, bár ezt nem tudni, hiszen az eredeti engedélyt nem láttuk. Viszont ha a (2) bekezdést lazán kezelték, akkor az azért szakmai bukta és esetleg házon belüli ejnye-bejnye járhat érte.

Nem fog ez a téma eltűnni, sajnos ahogy telik az idő egyre nagyobb gond lesz.
Török István

Következő

Vissza: Környezetvédelem